Wednesday, January 8, 2014

Povratak u budućnost - rekapitulacija 2013.

Godina 2013. je iza nas, došlo je vrijeme da se napiše kaj mi je sve vrijedilo na domaćoj, točnije regionalnoj (kak se danas kaže) glazbenoj sceni. Ono što je najbitnije naglasiti da ova iza nas, 2013. godina,  definitivno je ugurala internet download i Youtube kao "medij" za slušanje glazbe, posebno jer je danas mladom izvođaču teško doći do izdavača, a uza sve to ako i dođu, pitanje je koliko je to obostrano zadovoljstvo. Zato, "go Bandcamp, go"! Tko sluša glazbu, slušati će je neovisno o mediju na kojem se ista nalazi, a i prodaja cd-a u konstantnom je padu. Uza sve to pitanje je koliko bi bilo tko od nas došao do nekih izvođača, kad su danas svi više manje zatvoreni u svoja četiri zida, a koncerti kao takvi postaju nažalost okupljanja za krug prijatelja i rodbinu. Zato svi na koncerte, podržite izvođače koji su vam interesantni, posebno zato što izvođači plaćaju probe, studio i sve ostalo od svojih koncerata.
Albuma je bilo puno, odabrao sam onaj najuži krug meni najinteresantnijih, odnosno onih koji su najviše treštali iz mojih zvučničkih kutija. Sam redoslijed kojim ću ih nabrajati je zbrka u mojoj glavi, a ne neka top lista. U hodu ću naglasiti nekoliko kategorija u kojima mi je netko bio naj. 


Van kategorije su mi kompilacije "Bistro na rubu šume" kojih je izašlo ukupno pet, točnije "Vol. 1-4" i jedan mini album "Snimke iz sobe". Za one koji ne znaju o čemu se radi, to su snimke s ukupno 48 izvođača iz regije, najviše akustičnog zvuka. Sve je napravljeno DIY, znači izvođači su sami printali covere, umatali i pržili te cedeje, te ih besplatno(!!!) djelili na svojim koncertima. Glavna i odgovorna što je zaživio Bistro je Zvonka Obajdin iz grupe Svemir kao pokretačica cijele priče, a male prste u svemu imaju i Orlan iz Mika Male i Denis iz Felona. Zbilja kapa dole na trudu!!!



Sad dolazi onaj koji je ove godine izbacil čak tri albuma, Zvonimir Varga, albumi "Zvonimir Varga album",  "Car Je... - Kazalisna Predstava" i "Buđenja" koji je dobio recenziju na ovom blogu. Zvonetova poezija je idealna kombinacija Neil Younga i Balaševića, a mislim da je samo pitanje trenutka kad će šira populacija prepoznati njegov rad. Usput ću najaviti njegov koncert u Močvari s Ivanom Picek i Mutant Kutz 23.01. ove godine Svi ste pozvani, dođite šareni.



Dva albuma u 2013. izbacio je Dječak iz vode, koji pjesme sipa kao da pije vodu. Prvi  "Ko ne misli nek se dobro zamisli" (Slušaj Najglasnije) je uvjetno rečeno malo čvršćeg zvuka, dok "Đe se nalaziš" (Slušaj Najglasnije) možda malo više zalazi u etno vode, a ovaj genijalac iz Brčkog uskoro seli u Zagreb, a svi vi koji ste propustili njegov koncert u Spunku (točnije Prostor do) ovog ljeta, nadam se da ćete imati više prilike poslušati onog koji je dosad sa svoja četiri albuma, po broju pjesama, premašio bilo kojeg izvođača s ovih prostora uključujući i Azrina frontmena. Na ova dva zadnja albuma ima ukupno 73 pjesme, od kojih je jedna bolja od druge.
Dječak iz vode je definitivno onaj koji odnosi nagradu izvođač godine!



Agilni Zdenko Franjić i njegova izdavačka kuća Slušaj Najglasnije nas je ove godine počastila s još nekoliko jakih albuma između kojih je i meni punk album godine "Novi Dan", benda KDP iz Sl.Šamca-Kruševica.
Onako kako su nekad prašili Paraf, Termiti, stari Idijoti i HP, tako to danas radi KDP.  Ovim putem pozivam KDP da naprave svirku u Zagrebu, čekam(o) vas! Od punk rock albuma izašlih za Slušaj Najglasnije u ovoj godinu još ću izdvojiti "Kretenov Let", Protektori (punk supergrupa koju čine članovi Atheist Rapa i Novembra), kao i Sukob Interesa čiji, ako se ne varam već 5. album "Sa ove strane duge" mogu usporediti s najboljim radovima Placeba. Zdenko je defintivno najagilniji izdavač u regiji, tako da još  za prošlu godinu treba izdvojiti etno-pop-elektronski duo Hashish Club i njihov "Firework In Progress" (prva asocijacija je Laka, samo u mračnijem fazonu), kao i riječku Marinadu s dva albuma, "Za crne tipke i bijele zube" koji je ultimativna akustična klavir zbirka pjesama za večernje uživanje i "Ručni rad" koji malo više ipak naginje na elektr(on)iku. Svi ovi albumi koji su izašli za Slušaj najglasnije, mogu se kupiti i u fizickom obliku kod Zdenka. Kolekcionari slobodno navalite...


Albumom godine proglašavam "The Marshmallow Notebooks", izvođač The Marshmallow Notebooks, a koliko god sam nekad bio žalostan što poneki domaći izvođači njeguju engleski jezik, Matiju molim da nastavi na engleskom. Senzibiletet i ugođaj koji postiže u svojim pjesmama, a istovremeno ne gubeći alternativnu crtu mogu samo veliki znalci. Nisam siguran da bi ovaj album bio i približno toliko dobar da je pjevan na domaćem jeziku. Do kraja drugog mjeseca trebao bi i vinil ovog albuma ugledati svjetlo dana. Matija svaka čast!


Miki Solus je onaj od kojeg u 2014. godine očekujem najviše i ovdje mu dodjeljujem titulu "Nada godine". Tri singla kojima nas je počastio u 2013. godini ("Mrtav je Johnny"; "Smrt je romantična" i "Bijela čokolada") pokazuju dobar put i viziju izvođača koji nije opterećen bilo kakvim valom, već ide beskromporomisno po svom, njegujući pop formu u najboljem mogućem obliku, bez bojazni da će otići na tamniju (komercijalnu) stranu. Najavljujem također Mikijev koncert u Spunku 24.01. gdje im društvo pravi koprivnički duo Banana Smrti. Tko ima glavu i zna je koristiti neka ne propusti ovaj koncert!


Još par interesantnih albuma za kraj, "Sunčano s povremenom naoblakom", Punčke, s kojim su nakon  prošlogodišnjeg EP-a "Mehanizmi obrane", odskočili još za klasu, pokazavši da post-punk i danas može biti jednako interesantan kao i na svom početku, krajem 70-ih kad su to radili Magazine, Wire, PIL itd. Radost! i njihov album "Radost jede svoju decu" kombiniraju funk i rock u onoj maniri kako je to nekad radio Laufer, Šarlo Akrobata odnosno rani EKV. Nežni Dalibor s albumom "Nežni Dalibor" koji dobro nastavlja  priču koju su  započeli njihovi sugrađani Repetitor, jedino što za razliku od Repetitora, Nežni Dalibor i na albumu zvuče jednako genijalno.

I to je to. Za kraj treba reći da namjerno nisam spomenuo neke veće izvođače koji su isto imali dobre albume (prije svih Overflow koji je propjevao na hrvatskom i Damir Avdić i njegov "Human reich") jer treba dati prostor manjima ali u najmanju ruku jednakim. Velika većina albuma spomenutih u tekstu može se naći na Bandcampu kao free download. Kaj da vam velim, iskoristite priliku, poslušajte albume. I još jednom, nemojte se zabiti u svoja četiri zida, hodajte po koncertima!

No comments: